Uw weekendje in de Ardennen


Als je maar voor een weekendje in onze chalet verblijft, heb je gewoon tijd tekort om alles te zien en bezoeken. Daarom alvast onderstaand voorstel/plan, om het beste uit uw verblijf te halen!

Author Jeroen.

Dag 1 - Aankomst

Kennismaking met de woning - Aperitief!

Neem na het uitpakken van de valiezen even de tijd om het welkomstboek door te lezen. Hierdoor maak je jezelf vertrouwd met alle toestellen en voorzieningen, en kom je eveneens te weten waar alles voor je klaarligt (wandelboeken, kaarten,...).

Verblijf je in onze eigen woning? Dan hoef je je vakantie niet te beginnen met het opmaken van bedden! Maar gebruik van onze hotelservice, en alle bedden zijn reeds voor je opgemaakt!

Diner: Restaurant "La Fleur de Thym"

Waarschijnlijk heb je niet alle voorraden meegesleurd van thuis (goed, want morgen gaan we aan de slag met enkele streekprodukten!). Deze avond laten we onszelf culinair in de watten leggen, en gaan we uit eten in het geroemde restaurant La Fleur de Thym in Houffalize (Bib Gourmand). Wil je een glaasje drinken, geen probleem, want dit restaurant is vanuit de chalet ook te voet goed bereikbaar. Na de lange autorit zal dit goed doen!

La Fleur de Thym biedt aan onze gasten een gratis koffie met versnaperingen na de maaltijd.

Een kleine avondwandeling

Na het tafelen is het tijd om even kennis te maken met de natuur en de onmiddellijke omgeving. Geen paniek, je hoeft niet ver te gaan om er middenin te zitten. We wandelen slechts 3 kilometer, op een klein uurtje zijn we terug. Net lang genoeg om de maaltijd te laten zakken.

Volg het pad dat aan de chalet loopt, richting heuveltop. Je wandelt nu het bos in (dit is beschermd natuurgebied). Het bospad leidt je onder het grootste viaduct in Belgie, een indrukwekkend zicht. Je wandelt verder, dalend naar de vallei. Het geruis van het verkeer verdwijnt snel, en maakt plaats voor absolute stilte in de bossen. Je wandelt tot beneden, aan een brugje over de Ruisseau. Links voor het brugje, langs de waterkant, is er een heerlijk plekje om even te rusten - in gezelschap van een "Trou Normand" (vooral bij zaklamplicht). Wist je trouwens dat 75 jaar geleden op deze eigenste plek de Amerikaanse troepen strandden in hun opmars naar Houffalize? (hun voertuigen raakten de steile helling, vandaag een mountainbike-afdaling, niet op).

Je keert terug naar de woning door het mountainbike-pad in omgekeerde richting te volgen.

Genoeg voor vandaag! Even uitblazen op het terras

Tijd om even te genieten van de rust! Laat je uitzakken op het verwarmde terras, en schenk een heerlijke Chouffe uit. In de wintermaanden kan je de haard aanmaken, en één van de 1000 films bekijken.

Je eerste dag in Chalet Houffalize zit erop!

Dag 2 - Cultuur en Natuur

Markt in Bastogne

Na het ontbijt vertrekken we richting Bastogne, op 20 minuten rijden van Houffalize. Daar bezoeken we de tweewekelijkse markt, bekend om zijn verscheiden aanbod van van ambulante kraampjes, streekprodukten,... Hier is het heerlijk flaneren!

Wil je eens de lekkerste chocolademelk van de ganse Ardennen proeven? Spring binnen in Bistro Leo (naast het restaurant Leo, de overbekende treinwagon). Zoek een knus plaatsje in deze aangename, frans-aandoende bistrot, en laat je bedienen. In de winter kan je ook eens de speciale witte-wijn gluhwein proeven!

Bij regen bezoek je de grootste toeristische trekpleister van de provincie: Het Bastogne War Museum. Zijn naam en faam zijn absoluut verdiend.

Recogne: Militaire begraafplaats

We gaan nog een laatste keer terug in onze vaderlandse geschiedenis. Op de terugweg van Houffalize, even buiten Bastogne, zie je een wegwijzer naar de Duitse begraafplaats in Recogne. Hier zit je vlakbij de plaats waar de opnames van de serie "Band of Brothers" zich afspeelden. Ook het herdenkingsmonument van de Easy Company is vlakbij. In het nabije bos zijn de schuttersputjes nog steeds te zien. Bezoek deze stille getuigen.

Daarna keren we terug naar Houffalize voor een lichte lunch. (Onderweg stoppen we even in Delhaize, voor de aankoop van een paar streekprodukten - we bezorgen u het boodschappenlijstje!)

Heerlijke natuurwandeling of fietstocht

Deze namiddag maken we een wandeling die je het mooiste toont dat er in de Ardennen te zien is (Wil je het liever dichterbij houden: de lokale wandelkaarten liggen in de chalet voor je klaar).

We vertrekken naar Berismenil, een dorpje niet ver van Houffalize. Neem de wandelschoenen en een flesje water mee! Over de wandeling kan je hier wat meer lezen. Uiteraard sturen we je de trajectbeschrijving door!

Gezellig kokkerellen met streekprodukten

We gaan niet op restaurant vandaag! We maken een eenvoudig, maar bijzonder lekker gerecht, gebruik makend van de streekprodukten die we deze middag aangekocht hebben. We beginnen, naar slechte gewoonte, met een aperitief. Het recept verklappen we hier lekker niet, maar we zijn er zeker van dat het ook jullie zal weten te bekoren!

Laat je het koken liever over aan de mannen? De barbeque staat op het terras voor hen klaar!

Terrassen... of Sauna

In de winter brengen we de avond door in de chalet, bij het warme haardvuur. Een rustgevende saunabeurt, en daarna in je nakie buiten gaan afkoelen (geen angst, niemand kan je zien!).

In de zomer wandelen we naar het centrum van Houffalize, en zoeken we een terrasje uit. Onze aanrader: het verwarmd terras van "Le Rallye" of "Le Grand Cafe". Geniet er tot laat op de avond van een frisse Chouffe, of een lekkere cocktail.

Live Muziek in Achouffe

Voor de nachtuilen hebben we nog wat extra in petto. In Achouffe vind je het cafe "La Petite Fontaine". Elke zaterdagnacht spelen de eigenaars een set live muziek. Ambiance verzekerd. Een absolute aanrader.

Na deze drukke dag zal u uw nachtrust kunnen gebruiken!

Dag 3 - Lazy Sunday

Ontbijt met koffiekoeken

Op naar de warme bakker! Ontbijt op het terras! Croissants, boterkoeken, sandwiches.. laat maar komen!

Bij de koffie kan je beslissen wat je vandaag wil doen... Bezoek aan de brouwerij van Achouffe, vissen in de visvijver, Parc Chrlorophylle,... onze tips vindt u hieronder.

Kayak of Grotten

Is het mooi weer? Dan maken we deze voormiddag een Kayaktocht. Met de wagen ga je naar la Roche - via een van de mooiste wegen in de Ardennen. Ter plaatse kan je inschrijven in een van de vele organisaties, deze zijn overal makkelijk vindbaar her en der in het centrum. Een busje brengt je vervolgens tot aan de inscheepplaats.

Onze gasten krijgen 10% korting op de huurtarieven bij Ardenne-Avontures!

Is het geen mooi weer? Dan bezoeken we de grotten van Remouchamps of Hotton.

Radhadesh en Durbuy

Deze uitstap plannen we op zondagnamiddag, omdat die goed te combineren is met een eventuele terugreis richting Vlaanderen/Nederland. Je brengt een heerlijke namiddag door met een bezoek aan Durbuy en Radhadesh.

Liever wat shoppen? In Bastogne zijn alle winkels op zondagnamiddag geopend; en het shoppingcenter in Luxemburg is slechts een half uurtje rijden. Wie weet wordt je weekendje Ardennen hierdoor terugbetaald!

Rustig Avondje Houffalize

Maar uiteraard kan je ook na het bezoek gewoon terugkeren naar de woning. Bij Chalet Houffalize is er geen toeslag voor een "lang weekend" - je mag met plezier zondagnacht overnachten, en pas op maandag huiswaarts gaan!

Boek nu je weekend